Els Premis Jesús-Catalònia celebren la seua nit més reivindicativa i participativa

JESÚS (Baix Ebre).- Un sopar va servir aquest dissabte per celebrar l’acte d’entrega dels Premis Literaris Jesús-Catalònia, que enguany han atorgat el 29è Premi de Narrativa ‘Joan Cid i Mulet’ i el 24è Premi d’Història ‘Enric Bayerri i Bertomeu’. Es tracta d’unn dels premis més antics de les Terres de l’Ebre i dels més consolidats. La prova d’això és que han rebut obres de les Terres de l’Ebre i d’arreu de Catalunya, a més d’altres territoris dels Països Catalans: en total, 46 de narrativa i quatre d’història. La convidada estrella de la nit va ser l’escriptora de novel·la i contes infantils Cinta Arasa i Carot, també guanyadora del premi de narrativa al 2004.

De les 46 obres presentades en narrativa, el primer premi dotat amb 600 euros va ser per a l’obra titulada ‘Diari de natura’, del jesusenc Vicent Pellicer i Ollé. El primer accèssit va recure en l’obra ‘Mannà caigut del cel’, d’Alfred Barrau Güil, de Lleida, i el segon accèssit, a ‘La cel·la del císter’ de l’Àlex Garrido Serra, de Manlleu. El guanyador, Vicent Pellicer, és tècnic de normalització lingüística, fotògraf i imparteix tallers de fotografia i medi natural. Ha escrit més d’una quinzena de llibres de diferents gèneres i relacionats amb el patrimoni natural de les Terres de l’Ebre. Va ser guanyador de dos accèssits en anteriors edicions, i aquesta vegada n’ha obtingut el premi principal.
Pel que fa al Premi ‘Enric Bayerri i Bertomeu’ d’història, dotat amb 1.800 euros, el treball guanyador va ser ‘Sit tibi terra levis. El món funerari de la ciutat de Dertosa. Estudi de les necròpolis i els recintes funeraris d’època romana (segles I-IV dC.)’, de Sergi Navarro Just de Reus. Arqueòleg i historiador, llicenciat en Història per la URV i Màster en Arqueologia Clàssica, forma part del Grup de Recerca del Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA), com a investigador col·laborador, en el projecte “Urbanisme de les ciutat antigues. Estudi de l’evolució històrica de la ciutat de Tortosa, des de la seva fundació fins a l’Alta Edat Mitjana”. Ha centrat els seus treballs en l’època romana i ha participat i dirigit diferents intervencions arqueològiques, especialment a Tarragona i a Tortosa, i en projectes com en la ciutat protohistòrica i romana de Lattara (Hérault, Montpellier, França) o en la ciutat grecoromana d’Oxyrhynchos (El Bahnasa, Mínia, Egipte).

Pel que fa als parlaments, la presidenta de l’AAVV Jesús-Catalònia, Maria Jesús Codorniu, va reivindicar la necessitat de continuar iniciatives socials que duu a terme l’entitat, la inversió en la creativitat i recerca i la defensa del català. Per la seua banda, el president de l’EMD i vicepresident de la diputació de Tarragona, Pere Panisello, va reivindicar la necessitat dels ens locals com a resposta a la recentralització del govern espanyol i a fer costat al procés que viu el país. L’escriptora Cinta Arasa va insistir de la necessitat de certàmens com aquest i de la seva importància, posant el sud de Catalunya al centre dels Països Catalans. L’alcalde de Tortosa i senador, Ferran Bel, va remarcar el patrimoni cultural i natural de Tortosa com a element de dinamització econòmica i va ressaltar la necessitat que societat civil i institucions col·laboren per sortir de l’atzucac nacional.

La Junta de l’AAVV Jesús-Catalònia espera juntament amb el màxim col·laborador, Fundació Privada Mútua Catalana, poder editar per al següent any un recull de les narracions guanyadores des del 1991 i poder continuar convocant els premis.

Publicat a La Marfanta el 22 d’abril de 2013
http://lamarfanta.blogspot.com.es/2013/04/els-premis-jesus-catalonia-celebren-la.html?m=0
Categories: General

Deixa un comentari